Owsiano-zbożowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo zdrowe ciaseczka, samo zdrowie.

  • 60 min

Składniki:

  • -1 szkl. płatków owsianych górskich,
    -0,5 szkl, płatków owsianych błyskawicznych,
    - 1 szkl. orzechów- mieszanych ( arachidowych, laskowych, włoskich )
    - 0,5 szkl. sezamu,
    - 0,5. szkl. płatków migdałowych,
    - 0,5 szkl. pestek dyni,
    -0,5 szkl. pestek słonecznika,
    - 2 łyżki wiórków kokosowych,
    - 0,5 szkl. syropu do kawy orzechowego bez cukru,
    - 5 łyżek miodu,
    - mleczko skondensowane z magnezem light bez cukru mały karton 375 ml

Owsiano-zbożowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane górskie oraz ziarna ( oprócz wiórków kokosowych ) mieszamy w misce, a następnie wstawiamy do piekarnika na ok. 170 stopni C) do prażenia na ok. 5 -10 min, do czasu do czasu mieszamy, w ostatnich 2 min. dodajemy wiórki kokosowe
  • 2. Uprażone ziarna przesypujemy do miski a następnie dodajemy płatki owsiane błyskawiczne.
  • 3. Skondensowane mleczko gotujemy, najlepiej w teflonowym rondlu. Gorącym zalewamy mieszankę płatków i ziaren, dodajemy miód oraz syrop. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na ok.10 min, aby płatki namiękły.
  • image-0opqe54 4. Blachę do pieczenia, kratkę wykładany papierem do pieczenia i następnie łyżką ( maczamy w wodzie) formujemy okrągłe ciastka.
  • 5. Wstawiamy do piekarnia na ok. 30 w temp. ok. 200 stopni C.

Porady

Dla wegańskiej wersji zamiast mleczka można dodać 2 banany, które należy zagnieść rękami z ziarnami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy