Owsiano-zbożowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane górskie oraz ziarna ( oprócz wiórków kokosowych ) mieszamy w misce, a następnie wstawiamy do piekarnika na ok. 170 stopni C) do prażenia na ok. 5 -10 min, do czasu do czasu mieszamy, w ostatnich 2 min. dodajemy wiórki kokosowe
2.Uprażone ziarna przesypujemy do miski a następnie dodajemy płatki owsiane błyskawiczne.
3.Skondensowane mleczko gotujemy, najlepiej w teflonowym rondlu. Gorącym zalewamy mieszankę płatków i ziaren, dodajemy miód oraz syrop. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na ok.10 min, aby płatki namiękły.
4.Blachę do pieczenia, kratkę wykładany papierem do pieczenia i następnie łyżką ( maczamy w wodzie) formujemy okrągłe ciastka.
5.Wstawiamy do piekarnia na ok. 30 w temp. ok. 200 stopni C.
Porady
Dla wegańskiej wersji zamiast mleczka można dodać 2 banany, które należy zagnieść rękami z ziarnami.
Komentarze