1.Biszkopt:
Jajka ubijamy z solą. Dodajemy cukier i ubijamy do białości. Dodajemy mąkę i dalej ubijamy z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 40 min.
Wystudzony biszkopt rozcinamy na 3 równe części.
Masa:
Do miski wlewamy całą zawartość śmietany i mieszamy do uzyskania sztywnej. W miseczce rozrabiamy galaretkę i studzimy aż zacznie tężeć wtedy dodajemy do śmietany ubitej i razem mieszamy robotem.
Masa wierzchnia:
Do rondelka wlewamy 0,5 l mleka i czekamy, aż zacznie się gotować. Międzyczasie w kubku (szklaneczce) rozrabiamy 2 budynie śmietankowe. Dodajemy rozrobione już budynie do gotującego się mleka i mieszamy do uzyskania jednakowej konsystencji. Budyń studzimy. W miseczce mieszamy 0,5 szkl cukru pudru z margaryna. Do wymieszanej masy dodajemy wystudzony budyń i mieszamy robotem.
2.Spód biszkopta smarujemy dżemem. Na to kładziemy kolejną warstwę biszkoptu i wykładamy masę rozsmarowując. Przykładamy to trzecią warstwą biszkoptu i rozkładamy masę wierzchnią, którą także wykładamy na boki. Część masy wierzchniej musi pozostać by dodać do niej truskawki, które także miksujemy z pozostałą masą wierzchnią. Uzyskaną masę truskawkową ładujemy do szprycy i wykonujemy wzorek. Resztę ciasta dekorujemy kwiatkami i liśćmi a na boki posypujemy wiórki kolorowe.
Komentarze