Pyszny torcik serowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Najpierw ubić białka na sztywno, dodać cukier i ubić. Potem dodać żółtka i dalej ubić na pulchna masę. Dodać przesiana przez sito mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x40 wyłożyć pergaminem. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.
2.Wkładka wiśniowa
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, dodać wiśnie i ostudzić. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylać na biszkopt.
3.Masa serowa:
Żółtka, jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg i utrzeć. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do sera. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą. Tężejącą masę serową wylać na zastygniętą galaretkę. Na koniec zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego!
Komentarze