Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Konfitowany czosnek w oleju słonecznikowym z przyprawami jest doskonałym dodatkiem do pieczywa zamiast innych dodatków, w tej wersji jest lekkostrawny niż surowy, co nie każdy może taki jeść........SMACZNEGO!!!

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czosnek polski 12 główek większe,
    cząber suszony 2 łyżeczki,
    papryka ostra grubo mielona 1 łyżeczka,
    sól 2 łyżeczki,
    olej słonecznikowy 4 szklanki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sos czosnkowy

Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa 1. Świeże główki polskiego czosnku, ząbki obrać z łusek (duże ząbki pokroić na połowę) od razu do garnuszka.
  • Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa 2. Dodać do czosnku suszony cząber, paprykę ostrą, sól, zalać olejem słonecznikowym.
  • Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa 3. Pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu 30 minut, następnie bez przykrycia 10 minut, parę razy zamieszać.
  • Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa 4. Czosnek wystudzić, przelać do miseczki lub do słoiczka, nam najlepiej smakuje z pieczywem podpieczonym na suchej patelni lub tostami.

    Jeśli zostanie nam trochę oliwy to warto przelać ją do butelki i używać w kuchni jako oliwy smakowej do sałatek, dressingów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Olej słonecznikowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować