Pyszny domowy smalec do pieczywa

4.96 (195 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Jest to duża porcja, ale można zrobić z połowy składników. Smalec podany z pieczywem i ogórkiem kiszonym smakuje wyśmienicie.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,3 kg schłodzonej słoniny
    44 dag mocno wędzonego boczku/ u mnie domowy/
    130 gram wędzonej swojskiej kiełbasy
    4 duże cebule
    5 średnich ząbków czosnku
    1 jabłko
    Przyprawy:
    Majeranek 1,5 łyżki
    Tymianek lub oregano suszone 2 łyżeczki/ dałam oregano/
    Mielone ziele angielskie 2 duże szczypty
    Gałka muszkatołowa świeżo starta, 2 duże szczypty
    Sól
    Pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.96 (195 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pyszny domowy smalec do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę i przesmażyć.
    Cebulę umytą osuszyć dokładnie ściereczką , drobno posiekać.
    Dobrze schłodzoną cieńszą słoninę przekręcić przez rzadkie sitko w maszynce do mięsa, a grubą słoninę pokroić w kosteczkę.
    Przełożyć do garnka i smażyć, na początku należy intensywnie mieszać.
    Kiedy skwareczki się zezłocą dodać przesmażoną wędlinę i cebulę, podsmażyć na wolnym ogniu około 10 minut.
    Pod koniec doprawić do smaku dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz jabłko starte na grubych oczkach tarki, wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu 3 – 5 minut.
    Przelać do pojemników np. do słoików i szybko schłodzić.
    W trakcie studzenia należy przemieszać smalec, aby skwareczki równo rozłożyły się w smalcu.
    Z tej porcji było 3 słoiki 0,5 litrowe, 2 słoiki 0,9 litrowe i 2 słoiki ok. 300 ml
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować