Pyszny domowy smalec do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę i przesmażyć.
Cebulę umytą osuszyć dokładnie ściereczką , drobno posiekać.
Dobrze schłodzoną cieńszą słoninę przekręcić przez rzadkie sitko w maszynce do mięsa, a grubą słoninę pokroić w kosteczkę.
Przełożyć do garnka i smażyć, na początku należy intensywnie mieszać.
Kiedy skwareczki się zezłocą dodać przesmażoną wędlinę i cebulę, podsmażyć na wolnym ogniu około 10 minut.
Pod koniec doprawić do smaku dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz jabłko starte na grubych oczkach tarki, wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu 3 – 5 minut.
Przelać do pojemników np. do słoików i szybko schłodzić.
W trakcie studzenia należy przemieszać smalec, aby skwareczki równo rozłożyły się w smalcu.
Z tej porcji było 3 słoiki 0,5 litrowe, 2 słoiki 0,9 litrowe i 2 słoiki ok. 300 ml
Komentarze