Zakręcone drożdżowe ciasto z powidłami, morelami, jabłkami, cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w misie robota łyżką drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, łyżką mąki i cukru, przykryć talerzem i na 30 minut zostawić - do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, ciepłe mleko, cukier wanilionowy, wbic jajka i hakiem robota wyrabiać na mniejszych obrotach
2.w trakcie wyrabiania wlewać stopione, letnie masło i na najwyższych obrotach wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
3.forma tortownica silikonowa 24 cm - powidła śliwkowe wymieszać z kaszką manną, ciasto wyjąć na stolnicę pdsypana maką, wyrobić kilka razy, podzielić na 3 części, rozwałkować na pasek długi i nałożyć porcję powideł, ciasno zawinąć rulon i ułożyć go na środku formy
4.drugi pasek posmarować porcją powideł i poukładać kawałki moreli, ciasno zwinąć pasek i ułożyć wokól tego pierwszego w formie
5.trzeci pasek posmarować resztą powideł, ciasno zawinąć i ułożyć wokół tego drugiego, powkładać plasterki jabbłek, moreli między paskami, na środku dać więcej jabłek, posmarować mlekiem ciasto
6.ciasto posypać cynamonem i zostawić na 20 minut do podrośnięcia
7.ciasto piec w 180C około 50 minut, wystudzone ciasto przełożyć na talerz i posypać pudrem cukrem
Komentarze