REKLAMA

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

wyświetlono: 11087 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Bezproblemowe ciasto drożdżowe z mocną nutą śliwkową w postaci powideł jak i samych owoców. Dla mnie idealne!

opublikowany: 15.02.2016
Udostępnij Pinterest
  • 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Ciasto:
    600g mąki
    1 szklanka mleka
    100g drożdży
    5 łyżek cukru
    8 łyżek oleju rzepakowego
    3 jajka
    32g cukru waniliowego
    200g powideł
    Ok. 400g śliwek – mogą być mrożone

    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g masła
Ocena:

(średnia 4.48 z 143 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posmarować powidłami, ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 – 45 minut, do suchego patyczka
  • 2. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.

Porady

Śliwek nie rozmrażamy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE