Pyszne gołąbki z suchym ryżem i łopatką wieprzową z szybkowara

4.5 (184 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gołąbki z mielonym mięsem łopatki wieprzowej wymieszane z suchym ryżem i gotowane w szybkowarze, nadzienie jest smaczne i ryż miękki. SMACZNEGO!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka wieprzowa bez kości 50 dag,
    jajka 2 sztuki "L",
    ryż suchy 3 szklanki,
    papryka słodka 1 łyżka,
    przyprawa uniwersalna 2 łyżki,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    cebula smażona 2 sztuki,
    smalec 1/4 kostki,
    bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka,
    kapusta młoda 2 główki większe,
    woda 1,5 litra,
    sok pomidorowy 1/2 litra,
    śmietana 12% 100 gram,
    mąka pszenna 3 łyżki,
    natka pietruszki 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pyszne gołąbki z suchym ryżem i łopatką wieprzową z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki z suchym ryżem,łopatką wieprzową z szybkowara 1. Z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści.
  • gołąbki z suchym ryżem,łopatką wieprzową z szybkowara 2. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka.
  • gołąbki z suchym ryżem,łopatką wieprzową z szybkowara 3. Mięso dokładnie wymieszane ręką z ryżem, na każdy liść nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki.
  • gołąbki z suchym ryżem,łopatką wieprzową z szybkowara 4. W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 30 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
  • gołąbki z suchym ryżem,łopatką wieprzową z szybkowara 5. Gołąbki dobrze wystudzone (najlepiej gotować wieczorem i zostawić do rana, nie rozwalą się przy wyjmowaniu) wyjąć do miski, wyjąć sitko, i wywar wylać do garnka mniejszego, dodać mąkę, śmietanę, sok pomidorowy, odstawić na ogniu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, do smaku doprawić solą, pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować