Pyszna zupa rybna z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyjątkowo pyszna i zdrowia zupa rybna.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag filetów z ryb (mogą być różnego rodzaju, w tym przypadku użyty został halibut i morszczuk)
    10 dag krewetek (mogą być mrożone)
    puszka krojonych pomidorów w puszce
    3 łyżki oliwy
    1 por (białe części)
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    3 łodygi selera naciowego
    1- 2 łyżki ziół prowansalskich
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pyszna zupa rybna z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój drobno wszystkie warzywa z wyjątkiem pomidorów, posyp solą i pieprzem, podsmaż je na oliwie 5 minut najlepiej na woku .
  • 2. Dolej 1 litr wody (ewentualnie bulionu rybnego), zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • 3. Ryby pokrój na większe kawałki, dodaj do warzyw, połącz z pomidorami oraz z ziołami i gotuj następne 5 minut.
  • image-1mfjjc2 4. Na koniec gotowania dodajemy krewetki i gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu

Porady

Zamiast wody zazwyczaj gotuje szybki bulion rybny, który robię ze skór rybnych jakie pozostają z filetów, a także warzyw, gotuje go z 10 min, w czasie, gdy przygotowuje pozostałe składniki do zupy, zupa wówczas ma lepszy aromat, przecedzam go przez sito bezpośrednio do podsmażonych warzyw. Do zupy nie używam żadnych kostek bulionowych, doprawiam ewentualnie niewielką ilością czerwonych ziarenek smaku. Ilość ziół to kwestia dowolności, ja dodaje dużą ilość, gdyż je uwielbiam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować