Ciasto pychotka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj cukier i margarynę. Posiekaj wszystkie składniki nożem do połączenia. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Włóż na 30 min do lodówki. Rozwałkuj, a następnie przełóż do blaszki o wym. 24x34.
2.W międzyczasie białka ubij na sztywno, stopniowo dosypuj cukier puder (małymi partiami) i dalej ubijaj. Mąkę przesiej i delikatnie połącz.
3.Dżem, bezę i słonecznik podziel na dwie części. Ciasto posmaruj dżemem, wyłóż bezę i posyp słonecznikiem. Włóż obydwie blaszki do rozgrzanego na 170 st. piekarnika ( najlepiej w termoobiegu). Piecz 45 min.
4.Pół szklanki mleka wymieszaj dokładnie z mąkami i żółtkami. Resztę zagotuj z cukrem. Ugotuj budyń. Wystudź.
5.Palmę utrzyj i stopniowo dodawaj po łyżce budyniu. Masę wyłóż na jeden placek i przykryj drugim.
Porady
zamiast słonecznika, możesz użyć płatków migdałowych
Komentarze