Ciasto pychotka ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Choć wymaga chwilę pracy, efekt jest zachwycający.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    • 200g margaryny (zimnej)
    • ½ szkl. cukru
    • 500 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ¼ szkl. gęstej śmietany
    • 6 żółtek
    Beza:
    • 8 białek
    • Szczypta soli
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 ¾ szkl. cukru pudru
    Krem budyniowy:
    • 500 ml mleka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 żółtka
    • cukier waniliowy
    • 3 łyżki cukru
    • Kostka Palmy
    Dodatkowo:
    • Słoiczek dżemu porzeczkowego
    • 100 g łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pani walewska Desery

Ciasto pychotka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj cukier i margarynę. Posiekaj wszystkie składniki nożem do połączenia. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Włóż na 30 min do lodówki. Rozwałkuj, a następnie przełóż do blaszki o wym. 24x34.
  • 2. W międzyczasie białka ubij na sztywno, stopniowo dosypuj cukier puder (małymi partiami) i dalej ubijaj. Mąkę przesiej i delikatnie połącz.
  • 3. Dżem, bezę i słonecznik podziel na dwie części. Ciasto posmaruj dżemem, wyłóż bezę i posyp słonecznikiem. Włóż obydwie blaszki do rozgrzanego na 170 st. piekarnika ( najlepiej w termoobiegu). Piecz 45 min.
  • 4. Pół szklanki mleka wymieszaj dokładnie z mąkami i żółtkami. Resztę zagotuj z cukrem. Ugotuj budyń. Wystudź.
  • 5. Palmę utrzyj i stopniowo dodawaj po łyżce budyniu. Masę wyłóż na jeden placek i przykryj drugim.

Porady

zamiast słonecznika, możesz użyć płatków migdałowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować