Ciasto krucho- biszkoptowe ze śliwkami

  • wyświetlono: 952 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Smaczne, owocowe ciasto, które szybko znika z talerzyka.

  • 45min

Składniki

Ciasto kruche:
3 szklanki przesianej mąki pszennej, tym 500
3 żółtka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kokosu

Ciasto biszkoptowe:
3 białka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej, typ 500- przesianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
1/2 kg śliwek węgierek
2 płaskie łyżki cynamonu
2 łyżki cukru
cukier puder z wanilią- do oprószenia po wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto krucho- biszkoptowe ze śliwkami

  • składniki na kruche ciasto1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Wszystkie składniki łączymy razem w misce. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto.
  • wyrobione kruche ciasto2. Ciasto wyrabiamy ręką, nie wymaga wałkowania.
  • nakłuwanie ciasta kruchego widelcem3. Na blaszkę o wymiarach 37X27, wyłożoną pergaminem, wylepiamy kruche ciasto. Nakłuwamy je widelcem w celu spulchnienia.
  • świeże śliwki, po wyjęciu pestek4. Śliwki myjemy, osuszamy. Wyjmujemy pestki.
  • śliwki, cynamon, cukier5. Kroimy w grubszą kostkę. Obsypujemy je cukrem i cynamonem.
  • kruche ciasto ze śliwkami- przed pieczeniem6. Obsypane śliwki rozkładamy równo na kruche ciasto.
    Zapiekamy w 200 stop. C przez ok. 15 min.
  • ciasto biszkoptowe7. W tym czasie przygotowujemy ciasto biszkoptowe.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą.
    Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym. Wsypujemy powoli mąkę z proszkiem. Na końcu delikatnie łyżką łączymy z pianą.
  • ciasto biszkoptowe wylane na zapieczone kruche ze śliwkami8. Ciasto biszkoptowe wylewamy równo na podpieczone kruche ze śliwkami.
    Wkładamy ponownie do pieca w temp. 160 stopni C na ok. 10 min.
  • upieczone ciasto kruche ze śliwkami oprószone pudrem9. Wyłączamy piec, pozostawiamy jeszcze blaszkę na chwilkę w wyłączonym.
    Wówczas wyjmujemy, lekko studzimy, ściągamy pergamin. Wierzch obsypujemy cukrem pudrem z wanilią.
  • upieczona śliwkowa pychotka- w przekroju10. Kroimy na małe kwadraty, układamy na dekoracyjnym talerzyku lub szklanej paterze.
  • śliwkowa pychotka- pokrojona11. Smacznego :)

Porady

Zamiast masła możemy dodać margarynę.
Owoce mogą być dowolne, twarde- według smaku.
Wybieramy śliwki, które odchodzą od pestek, ale nie bardzo przejrzałe.
Składniki sypkie- przesiewamy. Wszystkie wyjmujemy z lodówki.
Ciasto kruche jest miękkie, plastyczne, zatem wylepiamy je w foremce, bez wałkowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Śliwkicynamonkokosciasto biszkoptowemój pomysłciasto z owocamiciasto kruchełatwetaniezdrowie na talerzupiknikdekoracyjnedo kawkina wycieczkęszybkie wykonaniesłodki wypieksezonowy przepissłodki podwieczorek dla dzieciciasto owocowe na przyjęcie na powietrzuciasto krucho- biszkoptowe ze śliwkami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami

Dodane przez: BlackOrchid90

Ciasto ze śliwkami

Ciasto przygotowuje się bardzo...

Ciasto krucho- biszkoptowe z jabłkami i orzechami

Dodane przez: Bo-Bożena

Krucho-biszkoptowe ciasto z jabłkami i orzechami

Kruche ciasto, soczyste jabłka,...

image-20i1qy8

Dodane przez: beniawojt

Puchate ciasto ze śliwkami

Miękkie,puszyste,ekspresowe w przygotowaniu,długo...

kruche ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Paulinapaulina

Kruche ciasto ze śliwkami

To ciasto jest łatwe w wykonaniu...

ucierane ze śliwkami

Dodane przez: juchab

Ciasto ucierane ze śliwkami

Miękkie i puszyste ciasto, do którego...

Ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Ciasto ze ze śliwkami

Niezawodne ciasto, które jest naprawdę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE