Puszysty biszkopt do tortu

  • wyświetlono: 1753 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Wielokrotnie próbowałam zrobić porządny puszysty biszkopt, niestety zwykle biszkopt nie wyrastał tak jak trzeba. Ale teraz ulepszyłam odrobinke przepis i wyrasta na trzy piętra. Polecam, fantastyczny biszkopt do trzy piętrowego torta:)

magia_cantante
  • 60min

Składniki

BISZKOPT:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA:
- 3 budynie waniliowe
- 1,5 margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 litr mleka

WIERZCH TORTU:
- banany/truskawki
- 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania przepisu:

Puszysty biszkopt do tortu

  • 1. Na początku należy przesiać obie mąki do osobnej miski.
  • 2. Do następnego wysokiego naczynia oddzielamy dokładnie same białka, następnie ubijamy białka na sztywno mikserem na najmniejszych obrotach. Nie za długo żeby białko się nie "ścięło".
  • 3. Gdy piana będzie sztywna i puszysta, powoli po łyżce dodajemy cukier puder mieszając mikserem, już po dodaniu pierwszej łyżki piana nie ma prawa się zepsuć.
  • 4. Później dodajemy powoli roztrzepane żółtka i dosypujemy proszek do pieczenia.
  • 5. Następnie wyłączamy mikser i powoli dodajemy przesiane wczesniej mąki mieszając delikatnie łyżką metalową.
  • 6. Tortownicę na dnie wyścielamy wyciętym papierem, tak aby przykryte było tylko dno, nie boki.
  • 7. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika (bez termoobiegu – ja daję na program do pieczenia chleba). Pieczemy 35 – 40 minut, do uzyskania złotego koloru.
  • 8. Po wyjęciu z piekarnika należy, szybko z wyokości 50 cm zrzucić tortownicę na blat.
  • 9. Biszkopt po ostudzeniu, rozkrajamy delikatnie na trzy bądź dwie równe części.
  • 10. POLECAM PRZEŁOŻYĆ MASĄ BUDYNIOWĄ,
    Margarynę z cukrem utrzeć, budynie ugotować i PO OSTUDZENIU - inaczej masa się rozleje ( co juz mi sie kiedys zdarzyło :) ) - dodać do margaryny. Gotową masę wymieszaćmikserem i przełożyć b iszkopt.

    NA WIERZCH DAĆ BANANY bądż truskawki I ZALAĆ GALERETKĄ TRUSKAWKOWĄ I MAMY GOTWY TORCIK!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylatortbiszkoptpuszysty biszkoptszybki tortszybki biszkoptbiszkopt na urodziny

Komentarze

Podobne przepisy

Puszysty biszkopt z głębią wiśni.

Dodane przez: Maria i jej przepisy

Puszysty biszkopt z głębią wiśni

Dzięki soku z wiśni, galaretka...

Podstawowy krem do tortów, który zawsze wychodzi

Dodane przez: AnetaSłużałek

Podstawowy krem do tortów

Najlepszy krem do tortów jaki jadłam,...

Puszysty tort

Dodane przez: RedakcjaPP

Puszysty tort

Jestem młodą mężatką. Lubię wypróbowywać...

Puszysty biszkopt z truskawkową pianką

Dodane przez: czekoladka

Puszysty biszkopt z truskawkową pianką

Pyszne, letnie ciasto, którego...

tort dla dzieci

Dodane przez: kamila19851

Tort brzoswiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany)

Tort przyszykowany na szóste urodziny...

image-0bbv1ye

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Biszkopt czekoladowo-jogurtowy na tort

Ostatnio , większość moich tortów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE