Biszkopt kakaowy do tortu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Biszkopt kakaowy do tortu na tortownicę o średnicy 26 cm, zrobiony tylko z czterech składników, bez użycia proszku do pieczenia.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka kurze 10 szt.
    Cukier 20 dag
    Mąka tortowa 30 dag - minus 3 łyżki
    kakao plus 3 łyżki za odjętą mąkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt kakaowy do tortu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt kakaowy do tortu. 1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować