Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

4.46 (150 ocen)

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, można do niego użyć dowolnych owoców, również mrożonych.

Składniki:

  • 5 jajek,
    200g masła,
    3/4 szklanki cukru,
    1/3 szklanki mleka,
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżka cukru waniliowego,
    300g truskawek,
    200g malin.
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ciasto z malinami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1isaew4 1. Masło, mleko oraz cukier waniliowy stopić, po czym przestudzić.

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartę formę o wym. 23x33cm.

    Owoce umyć, odsączyć, truskawki przepołowić i wymieszać z łyżką mąki. Rozłożyć równomiernie na cieście.

    Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować