Puszyste ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smak słodko-kwaśny rozpływający się w ustach.Wyśmienity do kawy czy herbaty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 jajka
    400 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 i ½ szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 czubate łyżki masła lub margaryny
    5 łyżek mleka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki soku z cytryny
    750 g czerwonych porzeczek
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    kilka listków świeżej mięty lub melisy
    gałązki porzeczek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajka rozbić.
    • Żółtka oddzielić od białek i utrzeć ze 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    • Białka wstawić do lodówki.
    • Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
    • Dodać stopione i wystudzone masło lub margarynę oraz mleko.
    • Wymieszać.
  • 2. • Spód i brzegi blachy wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
    • Ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozsmarować.
    • Piec 15 min. w temp. 200 st. C.
  • 3. • Porzeczki opłukać i osączyć.
    • Schłodzone białka wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli.
    • Ubijać mikserem powoli wsypując resztę cukru (150 g).
    • Gdy piana będzie gładka i szklista, wymieszać z porzeczkami.
  • 4. • Na ostudzone ciasto wyłożyć pianę z porzeczkami i piec przez 20 min. w temp. 200 st. C.
    • Po wystudzeniu pokroić na kwadraty i udekorować.
    Smacznego

Porady

Zamiast porzeczek czerwonych można dodać czarne porzeczki lub inne owoce sezonowe.Jeśli ktoś nie lubi ciasta bardzo słodkiego może dodać o połowę mniej cukru niż w przepisie jest.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować