PUSZYSTA PIZZA na mące ORKISZOWO - PSZENNEJ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jest puszysta, pyszna i prosta w przygotowaniu. Postanowiłam pomieszać mąki by wyszła nieco zdrowsza wersja ciasta i tak powstała... PUSZYSTA PIZZA na mące ORKISZOWO - PSZENNEJ której nie w sposób się oprzeć.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 3 pizzy o wielkości ok. 32 cm

    250 g mąki orkiszowej
    500 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży w kostce
    450 ml ciepłej wody
    ok 120 ml oleju
    duża szczypta soli
    oraz ulubione dodatki

    ( ser, kiełbasa, pieczarki, papryka zielona, przyprawa do pizzy, sos seczuański chilli fusion - do posmarowania pizzy, ketchup )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Puszysta pizza na mące orkiszowo - pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania delikatnie rozciągamy lub delikatnie rozkawałkowujemy ciasto i wylepiamy formę - wcześniej ją smarując olejem by nie przywarła lub wykładając papierem do pieczenia posypując papier mąką. Smarujemy ciasto sosem i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 25 min - w zależności od piekarnika.

Porady

zamiast sosu seczuańskiego chilli fusion można użyć inny gotowy w słoiku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować