Puree ziemniaczane z porem

4.49 (186 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ciekawa alternatywa "codziennych" ziemniaków

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - por biała część: 1 sztuka
    - rzodkiew (dwie kulki:)): 2 sztuki
    - sól (do posolenia ziemniaków): 1 łyżeczka
    - smietana 22%: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Puree ziemniaczane z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie
  • 2. Ugotowane ziemniaki tłuczemy dodajemy do nich śmietanę, dalej tłuczemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Por (biała część) blanszujemy kroimy w plasterki dodajemy do utłuczonych ziemniaków i mieszamy.
  • 3. Łyżka formujemy owalne kule i na wierzchu robimy rowki podpiekamy w nagrzanym do 200* (tryb grill) około 10 minut
  • 4. Kroimy rzodkiew w plastry i wkładamy w rowki które wcześniej zrobiliśmy.
  • 5. * Puree możemy potraktować jako samodzielne danie, ale również będzie doskonałym dodatkiem do smażonych mięs.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować