Puree ziemniaczane z makiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków
    • 2 łyżki suchego maku
    • 100 g masła
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Puree ziemniaczane z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę, następnie utłuc na gładką masę.
    • Połączyć ziemniaki z makiem i chwilę utłuc razem, aż składniki się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne puree.

Porady

Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też posypać suszonymi ziołami lub polać sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować