To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje. Ja najczęściej podaje je z ziemniakami, ale pulpety można też podać z ryżem lub makaronem.
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
500g mielonego mięsa
1 jajko
1 cebula
1 mała bułeczka
Mleko
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Bułka tarta
Oliwa z oliwek
Pulpety w sosie śmietanowym z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę zalać mlekiem i poczekać by napęczniała.
W misce wymieszać mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę oraz odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, masę wyrobić, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Następnie uformować z masy niewielkie pulpety. Pulpety obtaczać w bułce tartej i podsmażać na rozgrzanej oliwie z każdej strony.
Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać marchewkę i groszek, Całość zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz Vegetą i posiekanym koperkiem. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać śmietanę połączoną z mąką, wymieszać i zagotować.
Gdy sos będzie gotowy, przełożyć do niego pulpety, razem gotować 10-15minut, i podać.
Komentarze