Indycze pulpety w pysznym sosie z groszkiem i marchewką

  • wyświetlono: 3638 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Mięciutkie pulpeciki z sosie. Dodatek słonecznika, sprawia, że mięso przyjemnie chrupie. Natomiast odrobina sera pleśniowego przyjemnie podkręca smak sosu. Dodatek warzyw wzbogaca danie w dodatkowe witaminy.

kamila19851

Składniki

pulpety:
0.5kg mięsa mielonego indyczego
80g chleba żytnego bez skórki
1 jajko
4 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz

sos:
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki żytniej
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
50-80g sera blue (z niebieską pleśnią)
400g mieszanki groszku z marchewką (ze świeżych warzyw lub z mrożonki)
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Indycze pulpety w pysznym sosie z groszkiem i marchewką

  • 1. Szykujemy pulpety.
    Chleb moczymy w wodzie, a gdy zmięknie, odsączamy.
    Mięso przekładamy do miski. Dodajemy chleb, jajko, słonecznik. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie razem (najlepiej ręcznie), a następnie formujemy małe kuleczki-pulpety.
  • 2. Zagotowujemy bulion w garnku. Wrzucamy pulpety, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie klopsy wyciągamy.
  • 3. Kilka łyżek wywaru przelewamy do szklanki. Dodajemy mąkę, rozprowadzamy ją w wywarze. Dodajemy jogurt. Mieszamy.
  • 4. Do wywaru w garnku wrzucamy groszek i marchewkę. Dolewamy olej. Dodajemy ser. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, czyli ok. 10 minut.
    Po tym czasie dodajemy mieszankę mąki z jogurtem, stopniowo - ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać. Garnek ściągamy z ognia, do sosu wrzucamy pulpety.

    Potrawę możemy podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Porady

Uwaga: jeśli po wyciągnięciu ugotowanych pulpetów z wywaru będzie on niezbyt "czysty", najlepiej przelać go przez sitko, aby pozbyć się wszelkich szumów. Dopiero taki używamy dalej do zrobienia sosu.

Uwaga2: mięso mielone najlepiej przyszykować samemu z kawałka piersi, czy uda. Jesteśmy wtedy pewnie, że to co serwujemy to na pewno mięso, a nie masa niepotrzebnych dodatków

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwildania_dla_urodymięso mielonepulpetyszybki obiadgroszek z marchewką

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym

Dodane przez: bronislawa70

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Bardzo smaczna alternatywa dla...

Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką

Dodane przez: kuchenny świat

Pulpety w sosie śmietanowym z marchewką

Zapraszam na pyszne pulpety w sosie...

pulpety z marchewką w sosie śmietanowym

Dodane przez: bpuzio

pulpety z marchewką w sosie śmietanowym

to taki mój mały sposób żeby dzieciom...

Indycze roladki z marchewką w maślano-winnym sosie

Dodane przez: Iwona75

Indycze roladki z marchewką w maślano-winnym...

Soczyste roladki, nadziewane chrzanem...

niebo w ustach

Dodane przez: beciiaaa

Pulpety drobiowe z tartą cukinią i marchewką...

Pyszne, delikatne i wykonane z...

Potrawka z kurczaka w sosie serowym

Dodane przez: soroka

Potrawka z kurczaka w sosie serowym z marchewką...

Danie dzięki któremu moje dzieciaki...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.