Indycze pulpety w pysznym sosie z groszkiem i marchewką

4.97 (157 ocen)

Mięciutkie pulpeciki z sosie. Dodatek słonecznika, sprawia, że mięso przyjemnie chrupie. Natomiast odrobina sera pleśniowego przyjemnie podkręca smak sosu. Dodatek warzyw wzbogaca danie w dodatkowe witaminy.

Składniki:

  • pulpety:
    0.5kg mięsa mielonego indyczego
    80g chleba żytnego bez skórki
    1 jajko
    4 łyżki ziaren słonecznika
    sól, pieprz

    sos:
    3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki mąki żytniej
    4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
    50-80g sera blue (z niebieską pleśnią)
    400g mieszanki groszku z marchewką (ze świeżych warzyw lub z mrożonki)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Indycze pulpety w pysznym sosie z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szykujemy pulpety.
    Chleb moczymy w wodzie, a gdy zmięknie, odsączamy.
    Mięso przekładamy do miski. Dodajemy chleb, jajko, słonecznik. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie razem (najlepiej ręcznie), a następnie formujemy małe kuleczki-pulpety.
  • 2. Zagotowujemy bulion w garnku. Wrzucamy pulpety, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie klopsy wyciągamy.
  • 3. Kilka łyżek wywaru przelewamy do szklanki. Dodajemy mąkę, rozprowadzamy ją w wywarze. Dodajemy jogurt. Mieszamy.
  • 4. Do wywaru w garnku wrzucamy groszek i marchewkę. Dolewamy olej. Dodajemy ser. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, czyli ok. 10 minut.
    Po tym czasie dodajemy mieszankę mąki z jogurtem, stopniowo - ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać. Garnek ściągamy z ognia, do sosu wrzucamy pulpety.

    Potrawę możemy podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Porady

Uwaga: jeśli po wyciągnięciu ugotowanych pulpetów z wywaru będzie on niezbyt "czysty", najlepiej przelać go przez sitko, aby pozbyć się wszelkich szumów. Dopiero taki używamy dalej do zrobienia sosu. Uwaga2: mięso mielone najlepiej przyszykować samemu z kawałka piersi, czy uda. Jesteśmy wtedy pewnie, że to co serwujemy to na pewno mięso, a nie masa niepotrzebnych dodatków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować