Pulpeciki w sosie śmietanowo-kurkowym

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Pyszne pulpety w aromatycznym, gęstym sosie. W sezonie najsmaczniejsze ze świeżymi kurkami. Poza sezonem spokojnie możemy użyć mrożonych.

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpeciki:
    -3/4 kg mięsa mielonego
    -1 jajko
    -2 łyżki bułki tartej
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia

    Sos:
    -200 g kurek
    -400 g śmietany 18%
    -2 cebulki szalotki
    -1 łyżka masła
    -sól i pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Pulpeciki w sosie śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki myjemy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut.
  • Pulpeciki 2. W tym czasie do miski wrzucamy mięso, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Zagniatamy, aby wszystko się wymieszało i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • 3. Kurki odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • 4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pulpeciki po 3 minuty z każdej strony na rumiano. Łyżką cedzakową pulpeciki wyjmujemy na miskę, olej wylewamy z patelni.
  • Smażenie 5. Na tej samej patelni na której smażyły się pulpety roztapiamy masło. Wrzucamy posiekane drobno szalotki i kurki (w całości). Podsmażamy 3 minuty.
  • Sos 6. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Obficie solimy i pieprzymy. Sos dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Do sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Mięso Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować