Pulpeciki w sosie śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki myjemy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut.
2.W tym czasie do miski wrzucamy mięso, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Zagniatamy, aby wszystko się wymieszało i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
3.Kurki odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
4.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pulpeciki po 3 minuty z każdej strony na rumiano. Łyżką cedzakową pulpeciki wyjmujemy na miskę, olej wylewamy z patelni.
5.Na tej samej patelni na której smażyły się pulpety roztapiamy masło. Wrzucamy posiekane drobno szalotki i kurki (w całości). Podsmażamy 3 minuty.
6.Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Obficie solimy i pieprzymy. Sos dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Do sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem.
Komentarze