Pudding z tapioki z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tapiokę wsypujemy do szklanki zalewamy mlekiem kokosowym (dobrze by było, żeby mleko kokosowe nie było wcześniej przechowywane w lodówce, ponieważ oddziela się woda od kokosowej śmietanki i ciężko je znowu połączyć) i odstawiamy na godzinę.
2.Po tym czasie tapiokę z mlekiem przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier lub ksylitol i aromat waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż tapioka zrobi się przezroczysta i mięciutka. Pamiętajmy, że trzeba ją często mieszać zwłaszcza pod koniec gotowania, żeby się nie przypaliła. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3.Truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki, szypułki wyrzucamy. Delikatnie układamy na zastygniętym puddingu.
4.1/2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie zimna i zacznie gęstnieć, przekładamy ją łyżka po łyżce na truskawki. Nie należy jej wlewać na raz, bo pudding jest dosyć mięciutki (jak widać i tak odrobina poszła do góry :)). Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego! :)
Porady
Pudding tak naprawdę możecie przygotować z inną galaretką i owocami, możecie również polać go gotowym sosem lub podać bez dodatków - sam w sobie smakuje wyśmienicie.
Komentarze