REKLAMA

Ptysie

wyświetlono: 424 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Poproszono mnie o ptysie, ale bez masła. Te pyszne ptysie, upiekłam na smalcu gęsim, ponieważ ma neutralny zapach i smak.

opublikowany: 28.05.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    250ml mleka
    250ml wody
    120ml smalcu gęsiego(u mnie domowy)
    1,5 szklanki mąki pszennej typ "00"
    7 jajek
    szczypta soli

    cukier puder do posypania
    worek cukierniczy z założoną tylką sferyczną
    zaparzany krem białkowy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • ptysie 1. 1. Mleko, wodę, sól i smalec doprowadzam w garnku z grubym dnem do zagotowania. Wsypuję mąkę, mieszam łopatką. Prażę do chwili, gdy ciasto stanie się szkliste, a na dnie garnka pojawi się biały nalot.
  • ptysie 2. Ledwo ciepłe ciasto miksuję ręcznym mikserem i dodaję po jednym jajku. Miksuję do uzyskania gładkiej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
  • ptysie 3. Ciasto przekładam do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • ptysie 4. Wyciskam koła na papier do pieczenia. Dla ułatwienia, na na odwrotnej stronie papieru narysowałam koła o średnicy 5 cm. Gotowe ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • ptysie 5. Upieczone ciastka studzę na kratce kuchennej. Zimne nożem piłką kroję na pół.
  • ptysie 6. Gdy ciastka się studzą, sporządzam białkowy zaparzany krem. Krem przekładam do woreczka z ozdobną tylką sferyczną i wypełniam po brzegi ptysie.
    Gotowe ptysie lekko oprószyłam trzcinowym cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

Porady

Porady Ptysie przełożone zaparzanym kremem białkowym możemy przechowywać w temperaturze pokojowej. Przepis na zaparzany krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-bez-termometra

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ika 1961

Ptysie

Duże ptysie wypełnione moim ulubionym kremem z dzieciństwa.

kategoria: ciastka ptysie krem opublikowany: 23.03.2021 | wyświetlono: 1624 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: celkapatelka celkapatelka

Ptysie

Łatwe do zrobienia

kategoria: Desery ptysie bita śmietana opublikowany: 05.12.2014 | wyświetlono: 1249 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 1
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Wytrawne ptysie

Przekąska, która sprawdzi się na przyjęciu w gronie rodziny lub znajomych

kategoria: ptysie Przystawki opublikowany: 22.02.2015 | wyświetlono: 7545 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE