Ptysie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Poproszono mnie o ptysie, ale bez masła. Te pyszne ptysie, upiekłam na smalcu gęsim, ponieważ ma neutralny zapach i smak.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    250ml mleka
    250ml wody
    120ml smalcu gęsiego(u mnie domowy)
    1,5 szklanki mąki pszennej typ "00"
    7 jajek
    szczypta soli

    cukier puder do posypania
    worek cukierniczy z założoną tylką sferyczną
    zaparzany krem białkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Ptysie Ciasto

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptysie 1. 1. Mleko, wodę, sól i smalec doprowadzam w garnku z grubym dnem do zagotowania. Wsypuję mąkę, mieszam łopatką. Prażę do chwili, gdy ciasto stanie się szkliste, a na dnie garnka pojawi się biały nalot.
  • ptysie 2. Ledwo ciepłe ciasto miksuję ręcznym mikserem i dodaję po jednym jajku. Miksuję do uzyskania gładkiej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
  • ptysie 3. Ciasto przekładam do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • ptysie 4. Wyciskam koła na papier do pieczenia. Dla ułatwienia, na na odwrotnej stronie papieru narysowałam koła o średnicy 5 cm. Gotowe ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • ptysie 5. Upieczone ciastka studzę na kratce kuchennej. Zimne nożem piłką kroję na pół.
  • ptysie 6. Gdy ciastka się studzą, sporządzam białkowy zaparzany krem. Krem przekładam do woreczka z ozdobną tylką sferyczną i wypełniam po brzegi ptysie.
    Gotowe ptysie lekko oprószyłam trzcinowym cukrem pudrem.

Porady

Porady Ptysie przełożone zaparzanym kremem białkowym możemy przechowywać w temperaturze pokojowej. Przepis na zaparzany krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-bez-termometra

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować