Ptysie z bitą śmietaną i owocami

4.49 (160 ocen)

  • 60 min

Ptyś tTo ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba każdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    • 10 jajek
    • 3 szklanki wody
    • 1 szklanka oleju
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki cukru
    • 3 szklanki mąki pszennej - ok. 400 g
    Krem
    • 1/2 litra śmietanki 30%
    • 4 łyżek cukru pudru
    • dowolne owoce sezonowe, u mnie maliny i borówka amerykańska
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Ptysie

Ptysie z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    • Zagotować wodę, olej, sól i cukier.
    • Dodać mąkę, szybko wymieszać i wystudzić.
    • Masę przełozyć do miksera, dodawać po jednym jajku. Miksować masę ok. 10 minut.
    • Masę przełożyć do foliowego rękawa i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ozdobne rozetki o wielkości piłki do ping-ponga. Wychodzi z tej porcji do 40 sztuk małych ptysiów.
    • Piec początkowo w temp. 200. st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 st.C i piec jeszcze 30 minut.
    Krem
    • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem.
    • Wystudzone ptysie przekroić na pół, do środka włożyć śmietankę, posypać owocami i przykryć połówką ciastka.

Porady

Ptysie należy nadziać bezpośrednio przed podaniem, aby nie zrobiły się mokre od kremu i owoców. Porcja jest dość duża, bo wychodzi ok. 40 ptysiów, ale są małe i tak smaczne, że nie ma obawy, iż się zmarnują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować