Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną

4.5 (194 ocen)

Tradycyjne ptysie nadziane słodką bitą śmietaną. O wiele lepsze niż sklepowe :) Serdecznie polecam!!

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
    1 szkl mąki pszennej
    120 g masła
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru
    250 ml wody

    Bita śmietana:
    500 ml śmietany kremówki 36%
    4 łyżki cukru pudru
    kilka kropel ekstraktu z wanilii
    2 łyżeczki żelatyny
    odrobina gorącej wody


    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Pieczeń Bita śmietana

Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ptysiowe: Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować (masło powinno się rozpuścić). Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą i mieszając trzymać jeszcze chwilę na ogniu (powstanie bardzo gęsta masa, która powinna odchodzić od ścianek garnuszka) Odstawić do wystudzenia. Do ostudzone masy wbić po kolei jajka i dobrze zmiksować. Na początku masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale po chwili się ujednolici. Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
  • 2. Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt. Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany, energicznie wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Zmiksować.
  • 3. Ostudzone ptysie przekroić wzdłuż i nadziać kremem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Przepis na około 15 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować