Ptysie jak dawniej

4.99 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ptysie z tradycyjnym, zaparzanym białkowym kremem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto ptysiowe:
    125 ml mleka
    125 ml wody
    100 g masła
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    szklanka mąki pszennej typ 405
    5 jaj

    krem zaparzany:
    200 g białka z jaja kurzego
    400 g cukru białego
    łyżeczka soku cytrynowego
    łyżeczka pasty waniliowej
    135 ml wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ptysie Krem

Ptysie jak dawniej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. WYKONANIE CIASTA:
    Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy masło, sól i cukier - zagotowujemy. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy drewnianą łopatką aż mąka wchłonie płyn i zbije się w kulę. Chwilę prażymy na wolnym ogniu, aż na dnie garnka pojawi się biały nalot. Do letniej masy ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie przekładamy do worka cukierniczego z tylką gwiazdką i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 20 krążków. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C około 35-45 minut.
    2. WYKONANIE KREMU BEZOWEGO ZAPARZANEGO:
    Cukier wsypujemy do wysokiego garnka, zalewamy wodą i sokiem cytryny. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 11 minut, aż syrop osiągnie temperaturę 124°C (powinien być ugotowany do "nitki"). W czasie gotowania syropu ubijamy białka ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania piany cienką strużką wlewamy wrzący syrop. Używając miksera ręcznego należy pianę ubijać przez 15 minut. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Powinniśmy uzyskać gęstą lśniącą i sztywną pianę.
    3. Ostudzone krążki ptysiowe kroimy na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy krążki kremem, aż po same brzegi. Ciastka przykrywamy drugą połówką, Możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Krem można ubić też robotem planetarnym. Najlepiej użyć cukru drobnego - przeznaczonego specjalnie do ciast i kremów. Jest łatwo rozpuszczalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować