Ptysie jak dawniej

  • wyświetlono: 563 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Ptysie z tradycyjnym, zaparzanym białkowym kremem.

  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

ciasto ptysiowe:
125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
szczypta soli
łyżeczka cukru
szklanka mąki pszennej typ 405
5 jaj

krem zaparzany:
200 g białka z jaja kurzego
400 g cukru białego
łyżeczka soku cytrynowego
łyżeczka pasty waniliowej
135 ml wody
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ptysie jak dawniej

  • 1. 1. WYKONANIE CIASTA:
    Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy masło, sól i cukier - zagotowujemy. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy drewnianą łopatką aż mąka wchłonie płyn i zbije się w kulę. Chwilę prażymy na wolnym ogniu, aż na dnie garnka pojawi się biały nalot. Do letniej masy ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie przekładamy do worka cukierniczego z tylką gwiazdką i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 20 krążków. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C około 35-45 minut.
    2. WYKONANIE KREMU BEZOWEGO ZAPARZANEGO:
    Cukier wsypujemy do wysokiego garnka, zalewamy wodą i sokiem cytryny. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 11 minut, aż syrop osiągnie temperaturę 124°C (powinien być ugotowany do "nitki"). W czasie gotowania syropu ubijamy białka ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania piany cienką strużką wlewamy wrzący syrop. Używając miksera ręcznego należy pianę ubijać przez 15 minut. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Powinniśmy uzyskać gęstą lśniącą i sztywną pianę.
    3. Ostudzone krążki ptysiowe kroimy na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy krążki kremem, aż po same brzegi. Ciastka przykrywamy drugą połówką, Możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Krem można ubić też robotem planetarnym.
Najlepiej użyć cukru drobnego - przeznaczonego specjalnie do ciast i kremów. Jest łatwo rozpuszczalny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkakremptysiekrem bezowykrem zaparzany

Komentarze

Podobne przepisy

róże

Dodane przez: Ika 1961

Eleganckie ptysie z kremem bezowym

Klasyczne ptysie z kremem bezowym,...

ptysie

Dodane przez: viki2903

PTYSIE POD KRUSZONKĄ

Ptysie pod kruchą, słodką skórką...

Dodane przez: MalaCzarna123

Kokosowe Ptysie

Bardzo smaczne ptysie

ptyś

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ptysie z Kremem Karpatkowym

Najsmaczniejsze ptysie, jakie można...

ptys

Dodane przez: blondynkagotuje90

Ptysie z Kremem Karpatkowym

Najsmaczniejsze ptysie, jakie można...

Mini ptysie

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Mini ptysie

Przepis na min ptysie z kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE