Ptysie jak dawniej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. WYKONANIE CIASTA:
Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy masło, sól i cukier - zagotowujemy. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy drewnianą łopatką aż mąka wchłonie płyn i zbije się w kulę. Chwilę prażymy na wolnym ogniu, aż na dnie garnka pojawi się biały nalot. Do letniej masy ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie przekładamy do worka cukierniczego z tylką gwiazdką i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 20 krążków. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C około 35-45 minut.
2. WYKONANIE KREMU BEZOWEGO ZAPARZANEGO:
Cukier wsypujemy do wysokiego garnka, zalewamy wodą i sokiem cytryny. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 11 minut, aż syrop osiągnie temperaturę 124°C (powinien być ugotowany do "nitki"). W czasie gotowania syropu ubijamy białka ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania piany cienką strużką wlewamy wrzący syrop. Używając miksera ręcznego należy pianę ubijać przez 15 minut. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Powinniśmy uzyskać gęstą lśniącą i sztywną pianę.
3. Ostudzone krążki ptysiowe kroimy na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy krążki kremem, aż po same brzegi. Ciastka przykrywamy drugą połówką, Możemy posypać cukrem pudrem.
Porady
Krem można ubić też robotem planetarnym.
Najlepiej użyć cukru drobnego - przeznaczonego specjalnie do ciast i kremów. Jest łatwo rozpuszczalny.
Komentarze