Ptysie biszkoptowe z truskawkami, malinami i mascarpone

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Smakują obłędnie i są piękną dekoracją stołu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki biszkoptu:
    5 jaj
    6 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki kremu:
    300 gram serka mascarpone
    400 ml śmietany kremówki
    5 łyżeczek żelatyny +1/4 szklanki wrzątku
    Cukier puder
    25 dag truskawek
    20 dag malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ptysie

Ptysie biszkoptowe z truskawkami, malinami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotuj biszkopt. Jaja ubij na puszystą pianę z cukrem. Następnie
    wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość
    dokładnie łyżką. Ciasto wykładaj na blachę wyłożoną papierem do
    pieczenia, tworząc koła o średnicy około 13 cm i grubości około 1 cm.
    Piecz około 13 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. przygotuj krem . żelatynę rozpuść we wrzątku i mieszaj, aż do
    rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubij. Serek mascarpone zmiksuj
    dodając porcjami ubitą śmietanę. Na końcu wsyp cukier puder do smaku i
    wlej tężejącą żelatynę.
  • 3. Truskawki, maliny obierz i osusz. Truskawki podziel na mniejsze
    kawałki.
  • 4. Na każdy biszkoptowy placek wyłóż dość duże porcje kremu, a do
    środka i na boki kremowej warstwy powciskaj owoce. Wierzch przykryj drugim
    plackiem. Udekoruj wierzch według uznania. Schłodź w lodówce co
    najmniej 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować