Ptysie z budyniem i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w wodzie. Zmiejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę. Masę ciągle mieszamy, aż zgęstnieje i będzie odchodzić od garnka. Studzimy masę. Następnie wkladamy ją do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia formułujemy niewielkie (porządanej wielkości) ptysie o wysokości ok. 1,5 - 2 cm. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 - 30 min. Gdy ptysie się zarumienią wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Gotujemy budyń, dodajemy do niego cukier puder. Po wystudzeniu mieszamy z serkiem mascarpone i ziarenkami wanilii. Schłodzoną masę można doprawić odrobiną spitytusu. Należy go dodawać stopniowo, nieustannie mieszajać. Zbyt duża ilość alkoholu rozluźnia konsystencję masy a nawet może ją zważyć.
3.Gotowy krem wkłądamy do szprycy i delikatnie robiąc szprycą otwór w ptysiu (polecam od góry) wciskamy krem do środka. Na koniec oblewamy pytysia czekoladą tak, aby zakryć wcześniej zrobioną dziurkę.
Komentarze