ptysie z budyniem i serkiem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne mini ptysie z kremem na bazie budyniu, serka mascarpone i spitytusu

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2/3 kostki masła lub margaryny
    1,5 szklanki wody
    1,5 szklanki przesianej mąki
    1 serek nascarpone
    1 budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    50 ml spirytusu
    laska wanilii
    czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Ptysie z budyniem i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptysie 1. Masło rozpuszczamy w wodzie. Zmiejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę. Masę ciągle mieszamy, aż zgęstnieje i będzie odchodzić od garnka. Studzimy masę. Następnie wkladamy ją do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia formułujemy niewielkie (porządanej wielkości) ptysie o wysokości ok. 1,5 - 2 cm. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 - 30 min. Gdy ptysie się zarumienią wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Gotujemy budyń, dodajemy do niego cukier puder. Po wystudzeniu mieszamy z serkiem mascarpone i ziarenkami wanilii. Schłodzoną masę można doprawić odrobiną spitytusu. Należy go dodawać stopniowo, nieustannie mieszajać. Zbyt duża ilość alkoholu rozluźnia konsystencję masy a nawet może ją zważyć.
  • 3. Gotowy krem wkłądamy do szprycy i delikatnie robiąc szprycą otwór w ptysiu (polecam od góry) wciskamy krem do środka. Na koniec oblewamy pytysia czekoladą tak, aby zakryć wcześniej zrobioną dziurkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne ptysie z serkiem

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wytrawne ptysie z serkiem

czarrna Przekąska meczowa :) 2 godz.

To może cię zainteresować