Ptysie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Będąc na studiach miałam swoją ulubioną cukiernię, ptysie które tam pałaszowałam z koleżankami były chyba najlepsze jak do tej pory. Robiąc masę maślaną do tortu i próbując ubite na parze białka przypomniał mi się właśnie ich smak. Musiałam spróbować czy chociaż troszkę będą przypominać wspomnieni

  • 60 min

Składniki:

  • 250 ml wody
    pół kostki margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    4 duże jajka
    masa:
    5 białek średnich
    szklanka cukru zwykłego
    szczypta soli
    100 ml soku z aronii może też być sok z malin, wiśni
    szczypta kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Krem

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy koła, u mnie tak około 3-4 centymetrowe.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.
  • nakładanie kremu 2. W garnku podgrzewamy sok z cukrem i kwaskiem cytrynowym, aż nam zgęstnieje.
    W miseczce ustawionej nad parą ( czyli w garnku gotujemy wodę i na wierzch ustawiamy miseczkę by nie stykała się z wodą), ubijamy robotem białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec wlewamy cienkim strumieniem nasz gorący sok ciągle ubijając aż będzie bardzo gęsta i sztywna masa.
    Nasze przekrojone ptysie dekorujemy masą, rękawem cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdy, przykrywamy i wstawiamy na 5 minut do piekarnika by ładnie zaschła po brzegach masa.

    Wyszło mi 20 sztuk średnich ptysi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować