"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Bardzo lekkie ciacho.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie bez cukru

    Masa:
    3 galaretki brzoskwiniowe
    4 szt. x 150 g serek homogenizowany brzoskwiniowy
    1 puszka brzoskwiń

    Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

"ptasie mleczko" z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka i dalej ubijamy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i budyniami, dodajemy stopniowo do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach.
  • 2. Masa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Gdy galaretki zaczną tężeć wymieszać je z serkami i brzoskwiniami.
    Galaretkę truskawkową rozpuścić w 0,5 l wrzątku.
  • 3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę brzoskwiniową i wstawić do lodówki, żeby zastygła. Następnie polać galaretką truskawkową i znów schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować