Pszenno-żytnie bułki z makiem (na zakwasie)

0 (0 ocen)

Domowe bułeczki na zakwasie i mące żytniej obsypane mielonym makiem. Bardzo charakterystyczne w smaku, ciężkie i lekko zbite. Nie rosną tak jak te na drożdżach, nie są również tak puszyste. Ja uwielbiam pieczywo na zakwasie m.in za ten miły kwaskowaty zapach i posmak.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g aktywnego zakwasu żytniego
    340 g mąki żytniej typ 720
    300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
    6 łyżek maku
    2 łyżeczki soli
    360 ml letniej wody
    1/2 łyżeczki suchych drożdży

    Dodatkowo:
    woda do wysmarowania
    mielony mak do posypania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Zakwas

Pszenno-żytnie bułki z makiem (na zakwasie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Obydwa rodzaje mąki wymieszać z makiem, solą i suchymi drożdżami. Następnie dodać aktywny zakwas żytni oraz stopniowo wlewać letnią wodę. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem z kocówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, troszkę klejącego ciasta.




    Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-12 godzin w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.




    Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na oprószony mąką blat i krótko wyrobić rękami (również podsypując mąką- ciasto będzie klejące). Następnie podzielić ciasto na 12 równych części (po ok. 100 g każda) i uformować z nich bułeczki (u mnie nieregularne kształty). Bułki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi lub pędzelkiem wysmarować bułki wodą i posypać mielonym makiem. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 st.C. umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenie z parą wodną sprawi, że skórka bułeczek będzie niezwykle chrupiąca). Bułki piec przez 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Bułka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować