pszenno-razowe bułeczki lniane

4.5 (186 ocen)

  • 45 min

Są mięsiste, mają chrupiącą skórkę. Uzależniają, ciężko nie sięgnąć po jeszcze następną. Przepis na te lniane bułeczki to totalny eksperyment z mojej strony. Eksperyment niezwykle udany, gwarantuję! Spróbujcie!

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2szkl otrąb pszennych
    2 łyżki oleju lnianego
    1szkl wody (letniej)
    szczypta soli
    3/4szkl mąki pszennej 500
    1 i 1/2szkl mąki pszennej razowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4szkl siemienia lnianego + odrobina wrzątku
    jajko + otręby pszenne (do smarowania i posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pszenno-razowe bułeczki lniane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierkarnik nagrzać do 170 stopni (opcja grzania: termoobieg). Siemię lnane zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła ziarenka). Do miski wsypać otręby pszenne, dodać olej lniany, zalać letnią wodą. Dodać namoczone siemię lniane. Wymieszać. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto (powinno być zbite, ale przy tym lekko klejące się). Z masy formować kulki, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Wysmarować nim bułki, a następnie posypać otrębami. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w suchym miejscu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować