Rybka w takim sosie smakuje wybornie, zrobiłam do sklepu dla swoich klientów, pochwałom nie było końca, proponuję zrobić i spróbować.
40 min
Dla 8 osób
Składniki:
4 filety z pstrąga ok. 1 kg
3 roztrzepane jajka
bułka tarta do panierki
1/ 2 cytryny do skropienia ryby, sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
sos:
przecier pomidorowy z kawałkami pomidorów ok 800g
2 koncentraty pomidorowe po 300g
4 większe cebule
500g ciemnych pieczarek
1 duża czerwona papryka
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
po płaskiej małej łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej mielonej
2 łyżki oleju do przysmażania warzyw
Pstrąg w sosie pomidorowym z ciemnymi pieczarkami, cebulą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oskrobać z łusek, przepłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na porcje. Posolić posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do przegryzienia.
Obtaczać w jajku i bułce tartej, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron, gotowe ułożyć na ręcznikach papierowych aby pozbyć się nadmiernego tłuszczu.
Sos zacząć od smażenia w głębokiej patelni najpierw pokrojonej w talarki cebuli, później sukcesywnie dokładać pociętą w paski paprykę i pieczarki.
Jak już to będzie prawie miękkie dodać przecier i rozrobiony z wodą koncentrat, chwilę dusić, później dodać przyprawy, jeśli będzie za kwaśne można dodać 1-2 łyżeczki cukru.
Komentarze