Pstrąg w sosie pomidorowym z ciemnymi pieczarkami, cebulą i papryką

4.5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Rybka w takim sosie smakuje wybornie, zrobiłam do sklepu dla swoich klientów, pochwałom nie było końca, proponuję zrobić i spróbować. 

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga ok. 1 kg
    3 roztrzepane jajka
    bułka tarta do panierki
    1/ 2 cytryny do skropienia ryby, sól i pieprz do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
    sos:
    przecier pomidorowy z kawałkami pomidorów ok 800g
    2 koncentraty pomidorowe po 300g
    4 większe cebule
    500g ciemnych pieczarek
    1 duża czerwona papryka
    sól, pieprz, ostra papryka do smaku
    po płaskiej małej łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej mielonej
    2 łyżki oleju do przysmażania warzyw
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ryba po grecku

Pstrąg w sosie pomidorowym z ciemnymi pieczarkami, cebulą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety oskrobać z łusek, przepłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na porcje. Posolić posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do przegryzienia.
    Obtaczać w jajku i bułce tartej, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron, gotowe ułożyć na ręcznikach papierowych aby pozbyć się nadmiernego tłuszczu.
    Sos zacząć od smażenia w głębokiej patelni najpierw pokrojonej w talarki cebuli, później sukcesywnie dokładać pociętą w paski paprykę i pieczarki.
    Jak już to będzie prawie miękkie dodać przecier i rozrobiony z wodą koncentrat, chwilę dusić, później dodać przyprawy, jeśli będzie za kwaśne można dodać 1-2 łyżeczki cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować