Postny bigos

4.49 (167 ocen)

  • 30 min

Moja babcia go robiła jest wyśmienity.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
    2 cebule
    10 dag suszonych grzybów
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    ewentualnie łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Postny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie.Następnego dnia ugotuj je do miękkości,osącz,pokrój na kawałki.Wywar zachowaj.Kapustę odciśnij,ewentualnie przepłucz pod bieżącą wodą,poszatkuj.Włóż do wywaru z grzybów,dodaj łyżkę oleju.Gotuj do miękkości na małym ogniu około 20 minut,połącz z grzybami.
  • 2. Cebulę obierz,posiekaj,zeszklij na pozostałym oleju.Wymieszaj z przygotowana kapustą, dopraw solą,świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie cukrem.Gotowy bigos podgrzewaj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.Podawaj z pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować