Przekładaniec z wkładką

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawe połączenie masy budyniowej i musu. Mojego autorstwa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 kostka margaryny
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    1 łyżka kakao
    Składniki na krem budyniowy:
    1 kostka margaryny
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru.
    Składniki na mus gruszkowy:
    1 1/2 kg gruszek lub jabłek
    2 galaretki gruszkowe.
    Dodatkowo:
    Cynamon
    Dżem np. mirabelkowy



Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Desery

Przekładaniec z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać olej i wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić w miarę na 3 równe części. Dwie części rozłożyć do dwóch blach o wymiarach 25x30 (wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą). Do trzeciej dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać i wyłożyć na trzecią blachę. Piec 30 minut w temp. 180 s C. Wykonanie musu gruszkowego: Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, włożyć do garnka i prażyć z odrobiną wody aż do rozpadnięcia gruszek, dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać. Wykonanie kremu budyniowego: Budyń z mąką wymieszać w szklance mleka,drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczony proszek i ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puch i dodawać budyń. Złożenie ciasta: Ciasto ciemne, dżem mirabelkowy, Ciasto jasne, Mus gruszkowy, Połowa kremu, Ciasto jasne, Reszta kremu, Wierzch obsypać cynamonem. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować