Przekładaniec Violi

4.5 (156 ocen)

Ciasto to robi kuzynka męża Wiola :) Niestety nie miałam przepisu więc musiałam wymyślić na podstawie zapamiętanego smaku i wyglądu- z tego powstal ten przepis :)

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 1,5 szklanki cukru
    - 1,5 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 łyżki kakao
    - 1 kostka margaryny
    - 4 łyżki mleka
    - czekolada mleczna jako polewa
    - 250 ml śmietanki 30%
    - 1 opakowanie mascarpone
    - 100 g cukru pudru
    - 2 opakowania zwykłych pierniczków np Katarzynek
    - 1 słoiczek kwaśnych powideł
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Przekładaniec violi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy kakao, cukier i mleko. Po dokładnym rozpuszczeniu i doprowadzeniu składników do wrzenia - wszystko studzimy. Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia- wszystko razem miksujemy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy do reszty składników. Pieczemy w dużej keksówce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temp 180C przez około 40min. Po upieczeniu studzimy, wykładamy z formy i przekrajamy w poprzek na pół.Mają powstać dwie części. Ze śmietanki i mascarpone wraz z cukrem ubijamy na sztywną masę, którą smarujemy jeden blat. Na to nakładamy pierniki i smarujemy dżemem, przykrywamy drugim czekoladowym blatem , dociskamy lekko. W misce , w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto.

Porady

1. Pierniczki można przekroić wzdłuż na pół, żeby lepiej przylegały. 2. Do masy z serkiem mascarpone można dodać łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować