Ostatnio dostałam od koleżanki z prezencie konfiturę z rokitnika i muszę przyznać, że bardzo przypadła mi do gustu. Przygotowałam z niej farsz do pysznych rogalików
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki ciasta:
3 szklanki mąki pszennej
Pół szklanki serka homogenizowanego śmietankowego
Pół szklanki gęstej śmietany
200 gram masła
4 łyżki cukru pudru
Składniki nadzienia:
3 duże lekko kwaśne gruszki
jeden mały słoiczek dżemu pomarańczowego (około 200 ml objętości)
kilka łyżek syropu z agawy
Ponadto:
Jajko to posmarowania wierzchu
Kilka łyżek cukru waniliowego
Prostokąciki z gruszkami, dżemem pomarańczowym i syropem z agawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej przez sitko do miski. Dołóż zimne pokrojone drobno masło, cukier i zagnieć ciasto. Na końcu wlej serek, śmietanę i wyrabiaj całość, aż do połączenia składników. Przełóż na około 1,5 h do chłodziarki. W międzyczasie obierz, pokrój gruszki w drobną kostkę i polej syropem z agawy, wymieszaj dokładnie i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie odlej z nadmiaru soku. Następnie rozwałkuj na grubość około 3 mm, wykrawaj prostokąty. Jedną cześć prostokąta natnij gęsto robiąc równo nacięcia, a pozostałą pozostaw bez nacięć. Na każdą połówkę prostokąta kładź porcje dżemu i kawałki gruszek. Zwijaj tak , aby na wierzchu były widoczne nacięcia. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 -30 minut.
Komentarze