Muffinki z płatkami owsianymi, syropem z agawy i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

To doskonała propozycja na smaczne, zdrowe oraz pożywne babeczki, które posmakują małym oraz dużym miłośnikom takich pyszności. Muffinki są naprawdę rewelacyjne i u mnie zawsze błyskawicznie znikają w wersji solo, ale możecie je podawać z twarożkiem jako przekąska.

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 7 sztuk)
    150g mąki pszennej/orkiszowej
    50g płatków owsianych
    1 szczypta soli (solidna)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 jajko
    100 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
    80 ml oleju
    50g syropu z agawy (można użyć miodu)
    Dodatkowo:
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka suszonej żurawiny
    2 łyżki pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów)
    2 łyżki orzechów (u mnie nerkowca)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Syropy

Muffinki z płatkami owsianymi, syropem z agawy i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, płatki, sól oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, maślankę, olej i syrop z agawy.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu wmieszać bakalie.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Muffinki wyjąć z blachy oraz ostudzić na kratce.
    Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Syrop z agawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować