Potrawka z mięsem mielonym i kaszą pęczak

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

sycące i treściwie danie jednogarnkowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    1 papryka czerwona
    1 papryka pomarańczowa lub żółta
    200g pieczarek
    mała cukinia
    pomidory w puszce krojone
    cebula
    czosnek
    kasza pęczak ( ok. 1 szkl.)
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    papryka słodka
    pieprz cayenne (opcjonalnie)
    cukier
    natka pietruszki

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z mięsem mielonym i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone. Smażyć przez chwilę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Przełożyć do garnka.
    Kaszę ugotować wg przepisu.
  • 2. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub plastry. Podsmażyć na patelni.
  • 3. Cukinię pokroić w kostkę. Papryki pokroić w cienkie paski.
  • 4. Do mięsa dodać warzywa. Podlać odrobiną wody. Chwilę dusić.
  • 5. W między czasie pomidory podsmażyć z przeciśniętym czosnkiem i odrobiną cukru. Dodać do mięsa i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dusić chwilę.
  • 6. Stopniowo dodawać kaszę. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
  • 7. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Porady

Jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki można dodać pieprz cayenne lub suszoną papryczkę chilli podczas duszenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować