Potrawka z kurczakiem i grzybami shimeji

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przepis zero waste :) Po przeglądzie lodówki powstała pyszna i pożywna potrawka z kurczakiem, kaszą gryczaną, warzywami oraz grzybami shimeji. Znacie te grzybki? Jeśli nie, to koniecznie musicie ich spróbować. Wyróżnia je lekko pikantna oraz orzechowa nuta. Shimeji są bogate w kwas glutaminowy, który wpływa na pobudzenie receptorów smakowych umami - jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 100 g kaszy gryczanej
    - 150 g grzybów shimeji
    - 1 pierś z kurczaka
    - 1 cebula
    - 1 papryka spiczasta
    - 150 g groszku cukrowego
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka masła klarowanego

    PRZYPRAWY:
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 1,5 łyżeczki tymianku
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    - 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Potrawka

Potrawka z kurczakiem i grzybami shimeji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą i pieprzem oraz dodajemy po 0,5 łyżeczki tymianku, majeranku, suszonego czosnku oraz papryki. Kurczaka odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Smażymy go na maśle klarowanym, a następnie przekładamy na talerzyk.
  • 2. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (powinna być ugotowana al dente).
  • 3. Grzybki shimeji pozbawiamy niejadalnej nasady, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulkę, dodajemy do niej grzybki shimeji i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, groszek cukrowy (pozbawiony stwardniałych końców strąka), dodajemy tymianek oraz majeranek i smażymy wszystko jeszcze około 7 minut.
  • 4. Do grzybków i warzyw dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone kawałki kurczaka i doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Gotową potrawkę przekładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Porady

Do potrawki możemy dodać także odrobinę koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem i serwować danie w lekkim sosie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować