Tosty z grzybami shimeji

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Pyszne tosty z jajkiem sadzonym, grzybkami shimeji i czerwona cebulą. Dalsze słowa są zbędne, tego trzeba spróbować.

  • 30 min

Składniki:

  • pieczywo tostowe 2 kromki
    jajka 2 sztuki
    cebula czerwona 1 sztuka
    grzyby shimeji 150 g
    garść świeżej rukoli

    dodatkowo:
    olej z orzeszków ziemnych 1 łyżka
    masło 2 łyżki
    sól
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Przekąski

Tosty z grzybami shimeji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzybki shimeji 1. Grzyby odcinamy od nasady, wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody i gotujemy 3- 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy.
  • tosty 2. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzybki shimeji.
    Na środku patelni układamy kromki pieczywa tostowego. Całość smażymy kilka minut, obracając pieczywo i mieszając cebulę, aby równomiernie się podsmażyła. Pod koniec smażenia na patelnię wrzucamy łyżkę masła.
    W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu ścięcia białka.
  • 3. Gotowe jajka sadzone układamy na tostach, które z kolei wykładamy na rukolę. Całość posypujemy zrumienioną cebulką i grzybkami shimeji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować