Potrawka cielęca z brokułami

0 (0 ocen)

Takie jednogarnkowe, treściwe obiadki lubię! Potrawkę możemy podać do pieczywa, czy makaronu! Często dodaje do niej jeszcze pieczarki! W każdym wydaniu smakuje pysznie! Doskonale rozgrzewa i jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • Składniki:
    • 800 gram cielęciny,
    • 1 brokuł,
    • 1 duża cebula,
    • 2 marchwie,
    • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
    • olej do przysmażenia,
    • papryka do smaku,
    • tymianek, oregano do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • pieprz cayenne,
    • 3-4 ząbki czosnku,
    • 1-2 łyżki śmietany,
    • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa gulaszowa Dania główne

Potrawka cielęca z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie 1. Mięso myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w grubą kostkę.
    Tak przygotowane nacieramy przyprawami i łączymy z pokrojonym w plasterki czosnkiem .
  • gotowanie 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso i obsmażamy go około 10 minut. Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym. Gdy przecier odparuje potrawkę podlewamy wodą, tak my mięso swobodnie opływało.
    Potrawkę przykrywamy i gotujemy do momentu jak mięso będzie miękkie.
  • dodanie marchwi 3. Między czasie marchew obieramy i kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki i przepłukujemy.
    Na około 15 minut przed końcem gotowania do mięsa dodajemy marchew. Brokuły dodajemy na około 6 minut przed końcem gotowania. Gdy warzywa są miękkie potrawkę zabielamy śmietaną i dodajemy natkę pietruszki. Całość ostatecznie doprawiamy do smaku, ewentualnie dodajemy jeszcze wody. Zagotowujemy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cielęcina Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować