Ciasto porzeczkowiec z masą budyniową i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:białka ubijamy z cukrem na sztywno,żółtka roztrzepujemy widelcem z octem i proszkiem do pieczenia. Wlewamy do białek. Miksujemy na wolnych obrotach. Partiami dodajemy mąkę i kakao. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. W ten sam sposób pieczemy jasny biszkopt-bez kakao
2.Beza:białka ubijamy z solą i cukrem. Kiedy piana jest sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.
3.Porzeczki podsmarzamy do miękkości,dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl wody. Mieszamy do rozpuszczenia.
4.Masa budyniowa:Margarynę rozpuszczamy,jajka ubijamy z cukrem. Łączymy z margaryną. Następnie wlewamy budyń rozrobiony w 1/2 szkl wody.Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając.Zdejmujemy z ognia. Dodajemy po jednym żółtku,energicznię łączymy.
5.Ciemny biszkopt przecinamy na pół,smarujemy porzeczkami,wylewamy jeszcze ciepły budyń,kładziemy jasny biszkopt,porzeczki,budyń,ciemny biszkopt,porzeczki,budyń.Przykrywamy bezą.
Komentarze