Ciasto porzeczkowiec z masą budyniową i bezą

4.5 (179 ocen)

  • 1 min

Słodki smak ciasta przełamują kwaskowate porzeczki.Ciasto upiekłam po raz pierwszy.Przydało się na niedzielne popołudnie :)

  • 1 min

Składniki:

  • biszkopt ciemny: 7 jajek,szkl mąki, szkl cukru,łyżka octu, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
    biszkopt jasny:3 jajka,pół szkl cukru,pół szkl mąki, łyżka octu, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    beza: 3 białka, szczypta soli ,3/4 szkl cukru, łyżka mąki ziemniaczanej
    masa budyniowa:3 jajka + 3 żółtka,margaryna,1/2 szkl cukru,budyń czekoladowy
    dodatkowo:porzeczki (ok. kilogram),1/2 szkl cukru, łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto porzeczkowiec z masą budyniową i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:białka ubijamy z cukrem na sztywno,żółtka roztrzepujemy widelcem z octem i proszkiem do pieczenia. Wlewamy do białek. Miksujemy na wolnych obrotach. Partiami dodajemy mąkę i kakao. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. W ten sam sposób pieczemy jasny biszkopt-bez kakao
  • 2. Beza:białka ubijamy z solą i cukrem. Kiedy piana jest sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.
  • 3. Porzeczki podsmarzamy do miękkości,dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl wody. Mieszamy do rozpuszczenia.
  • 4. Masa budyniowa:Margarynę rozpuszczamy,jajka ubijamy z cukrem. Łączymy z margaryną. Następnie wlewamy budyń rozrobiony w 1/2 szkl wody.Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając.Zdejmujemy z ognia. Dodajemy po jednym żółtku,energicznię łączymy.
  • 5. Ciemny biszkopt przecinamy na pół,smarujemy porzeczkami,wylewamy jeszcze ciepły budyń,kładziemy jasny biszkopt,porzeczki,budyń,ciemny biszkopt,porzeczki,budyń.Przykrywamy bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować