Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

  • wyświetlono: 30520 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

No to czas na śliwki;) Kolejne kruche ciasto z owocami, ale w nieco innej formie. Pianka budyniowa nadaje temu ciastu niesamowity smak. Zapraszam do wypróbowania.

Słodkamuffinka
  • 120min

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
*2,5 szklanki mąki pszennej
*250 g masła
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*4-5 łyżki cukru pudru ( jeżeli wolicie słodsze, to dodać więcej)
*5 żółtek
Delikatna budyniowa pianka:
*5 białek
*1 szklanka drobnego cukru do wypieków
*16 g domowego cukru wanilinowego
*2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
*1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
*około 500g-1000 g śliwek w zależności od blaszki (jeżeli kwaśne posypać cukrem)
*ewentualnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

  • 1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z mąką, proszkiem, cukrem i żółtkami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej (ja robiłam tego samego dnia, ciasto siedziało w lodówce około 1 godziny).

  • 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie tortownica) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli blaszka jest silikonowa, można pominać ten punkt. Na spód rozłożyć ciasto ok.60%- resztę zostawić w lodówce, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Zacząć ubijać białka na sztywno. Do ubitych białek dodawać łyżka po łyżce drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę budyniową. Wyrównać i układać śliwki (wnętrzem ku górze). Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
  • 5. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić

Porady

Będzie potrzebna większa tortownica bądź blaszka w rozmiarze 20×30 cm. U mnie tortownica z sylikonowym odpinanym bokiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakikuchnia polska
 

Komentarze

Podobne przepisy

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Dziś przygotowałam dla Was jedno...

Pleśniak

Dodane przez: nataliaa92

Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "Pleśniak"

Ciasto nadaje się na każdą okazję,...

placek ze sliwkami

Dodane przez: capri

kruche ciasto ze śliwkami i bezą

pyszne sezonowe domowe ciacho

image-1g45act

Dodane przez: Swallow

Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką

Z jeżyn z działki. Ciasto na pożegnanie...

kruche ciasto z agrestem i bezą

Dodane przez: capri

kruche ciasto z agrestem i bezą

Pyszne połączenie kwaskowatego...

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Dodane przez: kuchnia ani

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i...

Wspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym...