Półmisek przekąskowy

4.5 (168 ocen)

Dużo na jednym talerzu. Można wybierać

Składniki:

  • Jajka faszerowane:
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżka chrzanu
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz

    Galareta mięsna:
    1 udko kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1.5 l wody

    Galareta z szynką:
    2 plastry szynki
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki zielonego groszku
    1 ugotowana marchewka
    wyparzone skorupki z jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Półmisek przekąskowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka obrać, przekroić, wyjąć żółtka.
    Dodać majonez,chrzan i widelcem rozgnieść na gładką masę,doprawić.
    Białka napełnić farszem i udekorować.
  • 2. Z udka,warzyw i przypraw (bez czosnku) ugotować esencjonalny wywar dodając czosnek pod koniec gotowania. Przecedzić przez sitko i do wywaru dodać 25 g żelatyny, dokładnie rozpuścić. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić i razem z pokrojonymi warzywami ułożyć w foremkach ( u mnie foremki od babek) i zalać wywarem. Schłodzić.
  • 3. Szynkę pokroić, dodać do warzyw i napełnić skorupki po jajkach,uzupełnić wywarem z żelatyną.
  • 4. Po całkowitym schłodzeniu galaretę wyjąć z foremek,obrać ze skorupek ułożyć wszystko na półmisku i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować