Półmisek przekąskowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obrać, przekroić, wyjąć żółtka.
Dodać majonez,chrzan i widelcem rozgnieść na gładką masę,doprawić.
Białka napełnić farszem i udekorować.
2.Z udka,warzyw i przypraw (bez czosnku) ugotować esencjonalny wywar dodając czosnek pod koniec gotowania. Przecedzić przez sitko i do wywaru dodać 25 g żelatyny, dokładnie rozpuścić. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić i razem z pokrojonymi warzywami ułożyć w foremkach ( u mnie foremki od babek) i zalać wywarem. Schłodzić.
3.Szynkę pokroić, dodać do warzyw i napełnić skorupki po jajkach,uzupełnić wywarem z żelatyną.
4.Po całkowitym schłodzeniu galaretę wyjąć z foremek,obrać ze skorupek ułożyć wszystko na półmisku i dowolnie udekorować.
Komentarze