Pomidory z żelatyną

4.5 (173 ocen)

Gdy mąż wyjeżdża do pracy zawsze ze sobą zabiera kilka takich słoików, aby mieć coś smacznego nie tylko do chleba na śniadanie czy kolację.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów, najlepsze są odmiany mało soczyste
    1 opakowanie żelatyny (50 g) bez przypraw
    przyprawa "Kucharek" - 2 łyżki
    pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidory z żelatyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, wycinamy z nich twarde środki i kroimy na ćwiartki, mniejsze pomidory na połówki i wsypujemy pieprz mielony. wszystko mieszamy.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w połowie wody, która podana jest na opakowaniu, ponieważ pomidory wytwarzają duże ilości soku. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy przyprawę "Kucharek".
  • 3. Do słoików wkładamy pomidory razem z wytworzonym sokiem i zalewamy żelatyną. Następnie pasteryzujemy ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować