Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i pieczarkami

4.5 (190 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kaszę gryczaną pod każdą postacią. A to jedna z nich :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pomidory (duże i dość twarde): 8 sztuk
    - pieczarki: 300 gramów
    - kasza gryczana prażona: 100 gramów
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - masło klarowane: 3 łyżki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku): 1 szczypta
    - ser wędzony (drobno starty): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować, osączyć i ostudzić. Pomidory umyć, ściąć kapturki, wydrążyć wnętrza. Oprószyć wnętrza solą i pieprzem.
  • 2. Cebulę i pieczarki posiekać.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło klarowane (1,5 łyżki), wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać pieczarki, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie.Doprawić do smaku. Wymieszać z kaszą gryczaną.Przestudzić.
  • 4. Przygotowanym farszem nadziać pomidory, posypać startym serem.
  • 5. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła, ułożyć w nim pomidory i zapiekać w 180 st. przez 10 - 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować