Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z piekarnika

4.49 (150 ocen)

Prosta i pyszna przekąska np. na Sylwestra lub inną imprezę. Mogą być również świetnym dodatkiem do obiadu. Po upieczeniu pieczarki są bardzo soczyste.

Składniki:

  • • Ok. 12 -15 dużych pieczarek,
    • 1 mała cebula,
    • 2-3 paski czerwonej papryki,
    • woreczek kaszy gryczanej,
    • 15 dag żółtego sera,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
    • Olej do podsmażenia ( u mnie smakowy Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki płuczemy i wyciągamy ogonki które siekamy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pokrojone nóżki pieczarek i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażymy razem ok.2-3 minuty. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy. Gdy przestygnie mieszamy razem z ugotowaną kaszą i serem startym na tarce o grubych oczkach, trochę sera zostawiamy do posypania i odrobina szczypiorku.
    Pieczarki faszerujemy kaszą i posypujemy resztą sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do chwili rozpuszczenia się sera i przyrumienienia pieczarek (około 15-17 minut).
    Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować