Jajka faszerowane kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Nietuzinkowa wersja jajek faszerowanych. Nadzienie z dodatkiem kaszy gryczanej, doprawione charakternym kuminem i czosnkiem. Jajka, mimo niewielu dodatków smakowych, mają przyjemnie wyrazisty aromat.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    50 g suchej kaszy gryczanej prażonej
    3 łyżeczki majonezu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka kuminu całego (kminu rzymskiego)
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka faszerowane kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka faszerowane kaszą gryczaną 1. Kumin uprażyć w suchym rondelku i wystudzić, następnie utłuc w moździerzu. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć, wystudzić i pognieść tłuczkiem do ziemniaków razem z majonezem.
  • Jajka faszerowane kaszą gryczaną 2. Do kaszy dodać żółtka wydrążone z przekrojonych na pół jajek, obrany i posiekany czosnek, wsypać kumin i natkę pietruszki. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą. Nadzieniem nafaszerować połówki białek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować