Polędwiczka pod pierzynką ze szpinaku

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybkie i smaczne danie, polecam. :)

  • 25 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 1-2


    Składniki:
    200 g polędwicy wieprzowej,
    rozmaryn,
    5 ząbków czosnku,
    pieprz,
    sól,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki oliwy,
    tymianek,
    papryka ostra,
    kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie),
    opakowanie mozzarelli,
    3 płaskie łyżeczki śmietany,
    450 g mrożonego szpinaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwiczka pod pierzynką ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję marynatę do mięsa: siekam drobno dwa ząbki czosnku, następnie mieszam z oliwą, rozmarynem i pieprzem.
    Polędwicę kroję pod ukosem na plastry około 1,5 cm. Lekko ugniatam dłonią. Każdy solą z obydwu stron, wkładam do marynaty, odkładam na minimum 2 godziny do lodówki.
    Siekam pozostały czosnek.
    Roztapiam łyżkę masła, wrzucam czosnek, smażę do lekkiego zarumienienia się.
    Do czosnku wkładam szpinak, duszę z przyprawami (sól, pieprz, szczypta rozmarynu i tymianku oraz ostra papryka), do niemal całkowitego wyparowania wody. Dodaję śmietanę, mieszam.
    Mozzarellę kroję w drobną kostkę, bazylię rwę na mniejsze kawałki, wrzucam do szpinaku, mieszam. Pozostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się sera.
    Na drugiej patelni roztapiam łyżkę masła, dolewam oliwę z marynaty, dobrze rozgrzewam. Układam kawałki mięsa. Smażę minutę, przewracam na drugą stronę, smażę kolejną minutę. Czynność jeszcze raz powtarzam.
    Zdejmuję mięso (wcześniej sprawdźcie, czy jest soczyste i różowe w środku - czas smażenia zależy od grubości), przykrywam warstwą szpinaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować